Menu
 ArrangementerPublikationerAlt om DBFKontakt DBFDBF in english
 KommendeGennemførteDansk BetondagTemadagØvrige arrVideoer BetonhåndbogenVideoer Historisk BetonVideoer Bæredygtig BetonØvrige videoer  
Søg efter arrangement
Betonhåndbogen er en digital håndbog på dansk - åben for alle og gratis at anvende.

Læs mere på betonhåndbogen.dk

Brøndbyvester, 12. juni 2019, kl. 16:00 - Vestbad, Nykær 26, 2605 Brøndbyvester

HISTORISK BETON - Hvorfor og hvordan bevarer vi den?

Dansk Betonforening og Dansk Beton inviterer til det fjerde af seks fyraftensmøder om Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det? Ved arrangementerne ser vi på fem betonbygninger fra hver deres epoke.

Ved arrangementerne ser vi på fem betonbygninger fra hver deres epoke. Vi zoomer ind på, hvorfor betonen er bevaringsværdig. Rådgivere, entreprenører og bygherrer fortæller om, hvordan beton bevares i praksis, og om vi kan gøre det bedre.

De fem epokespecifikke arrangementer suppleres med et intermezzo med et foredrag af den internationalt anerkendte bevaringsarkitekt Gunny Harboe. Intermezzoet ser stort på betonepokerne og lægger i stedet op til en diskussion i plenum om historisk beton, bevaring og kulturarv.

8. maj - Beton før 1890'erne: Den uarmerede beton/Vestvolden

13. maj - Betonbevaring i internationalt perspektiv

5. juni - Beton fra 1930'erne: Den tidlige jernbeton/Overformynderiet og Palægaragerne

12. juni - Beton fra 1950'erne: Beton griber om sig/Vestbadet

21. august - Beton fra 1960'erne: Betonelementer/Høje Gladsaxe

4. september - Beton fra 1970'erne: Brutalisme og skala/ Herlev Hospital

Beton! Gennem mere end 150 år har beton været det moderne materiale par excellence. Men beton er ikke bare beton. Beton udvikler sig i takt med industrialisering fra 1800-tallet og op igennem det 20. århundrede. Det blev synonymt med modernismen, og i dag er det verdens mest brugte byggemateriale. Men det 20. århundredes moderne arkitektur er nu historie, og beton er blevet bevaringsværdigt. Betonen bærer på store historier om samfundsforhold, industri og håndværk, mennesker og kultur. Dermed bliver betonbevaring mere og andet end en rent teknisk disciplin. Betonbevaring får dermed et kulturarvsperspektiv, som fører til spørgsmål om Hvorfor bevare og krav til Hvordan vi bevarer betonen.

Foredragsrækken er tilrettelagt for Dansk Beton og Dansk Betonforening af arkitekt Grethe Pontoppidan, arkitekturet aps, i samarbejde med direktør Torben Seir og konservator Sanne Spile fra Seir Materialeanalyse A/S samt ingeniørdocent ved DTU Tommy Johansen.
Beton fra 1950'erne: Beton griber om sig/Vestbadet

På dette fyraftensarrangement får vi en rundvisning af rådgivere og entreprenør på det næsten færdigt-restaurerede badekompleks og en gennemgang af de danske betonnormers historie. Der vil være særlig fokus på udførelsen som et håndværk, der kræver særlig viden og kompetencer hos håndværkere og entreprenør.

Efter 2. verdenskrig tager betonbyggeri fart og bliver almindelig brugt. Byggebranchen videreudvikler betonkvaliteten og eksperimenterer med konstruktioner, udtryk og standarder. Betonelementer vinder indpas.
Vestbad ligger midt i et af velfærdssamfundets store boligbyggerier og er opført af mange typer beton: Efterspændte jernbetonelementer, ekspressive in situ-støbte jernbetonvipper og søjler, kantsten, fliser og asfaltbeton, vinter-betonarbejde. Det er indviet i 1958 og fredet i 2016. Der bliver netop nu lagt sidste hånd på en omfattende betonrestaurering af hele det nyfredede anlæg. Betonproblematikkerne omfatter bl.a. forskellighed i betonkvaliteterne, slanke dimensioner i skvulprenderne, blotlagt armering, vippens geometri og forsvundne oprindelige betonfliser.

Vestbad. Arkivfoto Forstadsmuseet, farvebearbejdning GHB Landskabsarkitekter.

PROGRAM

Sted: Vestbad, Nykær 26, 2605 Brøndbyvester. Hovedindgangen.

Forplejning: Der serveres kaffe og kage samt sandwich

Velkomst ved Dansk Beton og Grethe Pontoppidan
Velkommen v. Rødovre Kommunes stadsarkitekt Bjarne Rieckmann
Hvorfor er Vestbad fredet, og hvilken betydning har betonen? Ved landskabsarkitekt Jakob Fischer
Betontyper, udfordringer og løsninger på Vestbad. Rundvisning ved Lisbeth Hauge Nielsen fra Christiansen og Essenbæk og ingeniør Kirsten H. Jürgensen fra NIRAS
Danske betonnormer fra før 1900 til i dag. Foredrag af ingeniør Christian Munch-Petersen, medejer af Emcon.

Gratis arrangement.