Menu
 ArrangementerPublikationerAlt om DBFKontakt DBFDBF in english
 KommendeGennemførteDansk BetondagTemadagØvrige arrVideoer BetonhåndbogenVideoer Historisk BetonVideoer Bæredygtig BetonØvrige videoer  
Søg efter arrangement
Betonhåndbogen er en digital håndbog på dansk - åben for alle og gratis at anvende.

Læs mere på betonhåndbogen.dk

Højhuses stabilitet - hvad kan vi lære af sagen i Rødovre?

Beboerne fra de to højhuse på Agerkær og Ruskær i Rødovre blev nytårsdag evakueret på grund af risiko for, at husene ville styrte sammen under den varslede kraftige storm.

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) udsendte fredag den 12. januar 2007 en pressemeddelelse om, at det var uden grund, at beboerne blev evakueret.

SBi nævner, at baggrunden for evakueringen først og fremmest var, at man havde bedømt styrken til at være for ringe, men SBi vurderer dog, at betonen i de bærende vægge er stærk nok.

Arbejdernes Andelsboligforening (AAB) som ejer de to højhuse og deres rådgiver Klaus Nielsen, der har været tilknyttet byggeriet gennem flere år, mener dog stadig at beslutningen om evakuering var den rigtige.

Kom og hør de faktuelle vurderinger af, hvad der ligger til grund for de meget forskellige konklusioner, der er fremkommet. Forhåbentlig kan vi få en debat om, hvad vi kan lære af denne sag, og om sagens konsekvenser for andre højhuse.

Film fra 1950'erne viser fejl i Rødovres højhuse
Usikker armering og stenreder er tydelige i film om højhusbyggeriet i Rødovre. Filmen kan nu ses på Ingeniørens hjemmeside. Se den her!

 


Download "aagaard.pdf"
Introduktion:
Baggrund for mødet og kort rids af situationen i dansk boligbyggeri i 1950'erne.
v. Niels-Jørgen Aagaard, Statens Byggeforskningsinstitut ( 4.4 Mb)

Download "skriver.pdf"
Historien bag de to højhuse i Rødovre
De to højhuse har i flere år været fulgt nøje af husenes ejer AAB, og har været gennem flere undersøgelser med henblik på renovering eller evt. nedrivning.
v. Jens Christian Skriver, Arbejdernes Andelsboligforening (24 Kb)

Download "klaus_nielsen.pdf"
Baggrunden for de to højhuses evakueringsplan
Undersøgelser og beregningsforudsætninger, der har ført til konklusionen, at det var nødvendigt at have en evakueringsplan for de to højhuse i Rødovre vil blive fremlagt.
v. Klaus Nielsen, Klaus Nielsen Rådgivende Ingeniørfirma (5.6 Mb)

Download "munch-andersen.pdf"
Højhusene i Rødovre bryder ikke sammen under storm
Baggrunden for SBi's vurdering af sagen præsenteres, herunder sammenligning af konstruktionsnormerne i 1949 og 2006. Om konstruktionsprincip, belastninger og betonstyrke.
v. Jørgen Munch-Andersen, Statens Byggeforskningsinstitut  (1.0 Mb)

Download "joergen_nielsen.pdf"
Undersøgelse af sikkerheden i eksisterende huse
Hvis der er konstateret et sikkerhedsproblem i et konkret byggeri: Kan problemet generaliseres? Og hvordan undersøges en større bygningsmasse for tilsvarende problemer? Hvor er smertegrænsen fx ved vurdering af bæreevne baseret på betonprøver?
v. Jørgen Nielsen, Statens Byggeforskningsinstitut (2.6 Mb)

Download "engelund.pdf"
Kan vi drage nytte af erfaringerne fra brokonstruktioner?
I mange tilfælde er der behov for opklassificering af broers bæreevne på grund af nedbrydning og/eller øget trafikbelastning, hvilket ofte kan opnås ved anvendelse af avancerede beregningsmetoder.
v. Svend Engelund, Rambøll  (2.8 Mb)

Download "program_22012007.pdf"
Program (0.6 Mb)